nedelja, 12. maj 2013

4. del: Sončni dnevi

Po vnovični potrditvi, da tudi novoizvoljenima ministroma, od katerih bi se pričakovalo, da se bosta pa vendar po tolikih letih zavzela za vnovično preiskavo dogodka in odgovorila na vseh 77 vprašanj, ki jima jih je posredoval novinar Nedeljskega dnevnika z namenom, da bi se v zadevo poglobila in nanje kar se da korektno odgovorila, NI KAJ DOSTI MAR ZA TA PRIMER, še javno objavljam njuna odgovora z uvodnim komentrajem novinarja Cirila Brajerja:

MINISTRA GREGOR VIRANT IN ROMAN JAKIČ STA VTAKNILA GLAVI V PESEK

Nova sta pa smo ju z upanjem prosili, naj družini ustreljenega vojaka Blaža Furjana pomagata razgrniti meglo skrivnosti nad tragičnim dogodkom.

Po dveh tedni menda in nekajkrat ponovljeni prošnji sta ta dva junaka zmogla naslednji prazen ništerc:

Spoštovani gospod Brajer,
potem ko smo pregledali dokumentacijo, ki jo imamo na Ministrstvu za obrambo v zvezi s primerom smrti vojaka Blaža Furjana, vam sporočamo, da je preiskavo o tem dogodku vodila civilna policija, usmerjalo pa jo je pristojno državno tožilstvo. V samo preiskavo so bili vključeni tudi pristojni organi Ministrstva za obrambo, vendar so vse izsledke, do katerih so prišli, predali pristojnim preiskovalcem iz civilne policije. Ministrstvo za obrambo tako žal ni pristojno za dajanje kakršnihkoli informacij in komentarjev v zvezi s potekom in izsledki preiskave.

Pozdravljeni!
V zvezi primera, ki se je zgodil 27. 5. 1997 na Letališki cesti v Ljubljani so policisti opravili ogled kraja dogodka in zbrali potrebna obvestila. O vseh ugotovitvah so 19.6.1997 s poročilom o dogodku obvestili ODT v Ljubljani in sicer pod opravilno številko 22/1-14-R-357.004/49-97. Tožilstvo je tudi edini organ, ki odloča o nadalnjih ukrepih in je
s tem tudi organ, ki lahko o odstopljenih primerih podaja informacije.
S spoštovanjem, Vinko Stojnšek


Tako je sedaj kocka le še na strani TOŽILSTVA, ki še ni podalo nobenega konkretnega odgovora na vso zadevo, čeravno je tudi to bilo že pred dvema tednoma obveščeno o vsem skupaj.

A ne glede na vse to nadaljevanje "mlatenja prazne slame" s strani naših državnih inštitucij, bo LE POSIJALO SONCE V SREDO, 15. MAJA 2013, ko bo izšel nov izvod NEDELJSKEGA DNEVNIKA,  v katerem bodo že pojasnjeni marsikateri detalji te žalostne in zapletene zgodbe.

In četudi bi se morala zgodba v Sloveniji še dolgo ravzijati in odvijati, preden resnično pride do končnega epiloga in miru vseh nas, bo ta zgodba svoj VELIČASTNI trenutek doživela v ponedeljek, 27.5.2013 ob že šestnajsti obletnici tega tragičnega in krivičnega dogodka, ko je bilo Blažu s silo odvzeto življenje, in ko bomo ponovno tudi ob projekciji krajših filmov z njegovimi fotografijami in glasbeno podlago podoživeli spomin nanj. Hkrati pa bomo krstili prva dva prevoda knjige "V imenu resnice", ki mu je posvečena: v angleški in italijanski jezik.

Ob tokratni priložnosti bosta ob meni na odru, v gledališču v Kopru nastopili še Lucienne Lončina, ki nam bo tudi v živo zagirala na klavir in zapela, ter Sara Corbatti - obe v vlogi prevajalk knjige, ki sta jo tudi na svojstven način doživeli in občutili pri samem prevodu. Dogodek bo povezovala radijska voditeljica Lara Pirc.

Vabljeni torej še enkrat vsi ljudje dobrega srca, da tudi s svojo donacijo na tem dogodku primorete k temu, da knjigo POŠLJEMO V SVET. Zaenkrat bo namreč izšla tudi za tuji trg še v samozaložbi. Skupaj ji lahko zaželimo, da kar najhitreje zaobide svet in da zgodba že najde svojo pot to PRAVICE IN RESNICE.